VODA

Voda je prirodno bogatstvo, ali njeno prisustvo nije uvijek poželjno u građevinarstvu.

Voda je najčešći uzrok šteta na građevinskim objektima jer omogućava otopljenim solima, agresivnim tvarima i mikroorganizmima ulazak u mineralne građevne materijale, što uzrokuje iscvjetavanje, izlučivanje soli, ljuštenje, osipanje površinskog sloja ili tamne mrlje kao posljedicu pojave algi, gljivica ili mahovina.

Voda neposredno utječe na  koroziju metala, uključujući armature, klinove i pante.

Voda se za vrijeme hladnih razdoblja u pukotinama i porama  smrzava i odmrzava, pri čemu se prilikom zamrzavanja povećava volumen i raste tlak vode u šupljinama, što posljedično dovodi do razaranja građevinskih materijala poput betona, kamena, opeke i žbuke.

Voda najveću štetu uzrokuje u sljedećim slučajevima:

  • kod kapilarnog podizanja vlage iz tla iz podzemnih voda ili nakon poplava
  • kod prodiranja oborina kroz zidove, ravne krovove, balkone, prozore i vrata
  • kod neispravnih instalacija vodovoda, kanalizacije ili centralnog grijanja
  • kod visokog postotka vlage u zraku

Vodno prodiranje moguće je spriječiti i time bitno smanjiti štetan utjecaj.  Za uspješnu zaštitu, odnosno sanaciju, važno je detektirati izvor i vrstu vlage te pravilno odabrati materijale i način izvođenja radova, uz poštivanje propisanih tehnoloških postupaka.

STIG

STIG brand je preko 30 godina simbol za kvalitetne izolacijske i sanacijske proizvode.

STIG paleta proizvoda predstavlja rezultat dugogodišnjeg istraživanja i laboratorijskih ispitivanja te rada na području proizvodnje hidroizolacijskih materijala. Tehnička svojstva STIG proizvoda su optimizirana, što se postiže neprekidnom kontrolom proizvodne linije.

STIG cilj predstavljaju zadovoljni korisnici i poslovni partneri.

STIG razvoj usmjeren je ka novim proizvodima i poboljšanju postojećih, kroz stalnu stručnu edukaciju STIG djelatnika i povećanje proizvodnje.

STIG proizvodi omogućuju kvalitetno izvođenje građevinskih radova i time omogućavaju lakše održavanje objekata ili građevina, te značajno produžuju njihov vijek trajanja.

STIG sustavna rješenja za svakog korisnika, ovisno o njegovim zahtjevima i potrebama, osiguravaju dugotrajnost građevine, i to zaštitom konstruktivnih dijelova građevine te očuvanjem estetike.

 

Web stranice stig.hr koriste tzv. kolačiće (eng. ‘cookies’) kako bi se korisniku mogla pružiti usluga s potpunim funkcionalnostima i što kvalitetnijim sadržajem.